🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

ANTALYA TV KANALLARI HAKKINDA DETAYLAR

Benim Antalyalı olduğumu biliyorsunuz. Meslek hayatıma 1992'de Antalya'da başladım ve 4 yıl sonra İstanbul'a transfer oldum. Memleketimde çok sayıda eski iş arkadaşım halen medya sektöründe faaliyet gösteriyor. fortuna TV Kanalı'nı da ilk kez o tarihlerde Antalya'da kurduğumu hatırlatarak Antalya'nın televizyon tarihçesini anlatayım. 

Antalya'nın ilk yerel televizyonları ART, Kanal 07, Güney GRT ve Kanal VIP, 1992 yılında kurulmuştu. Kanal 07 birkaç yıl sonra kapanmıştı. Alman RTL ile ortak yayın yapan benim 1992'de mesleğe ilk adımımı attığım Güney Radyo TV de birkaç yıl sonra kapandı. Yine en iyi dönemlerinde bünyesinde yer aldığım Türkiye'nin en başarılı bölgesel kanalı olan ETV 1993'te kurulmuştu. Fakat o da sonradan kapandı. (ETV konusunu başka bir başlıkta işlemiştik). 2014'te TV1 kanalı RTÜK'ten Antalya için lisans aldı, logo tasarımlarına kadar tüm ekran görsellerini de biz hazırlamıştık ama yayına giremediler. Antalya'da en uzun soluklu televizyon Kanal V oldu. 


LİDER TV: Antalya ve çevresinin en büyük kanalı olma hedefiyle yola çıkan Ender Alkoçlar sıfır lisans aldı ve uyduya çıktı. Lider TV, Antalya ilçelerinde temsilcilikler verdi. İlk etapta dijital yayına geçtiler ama uydu için de hazırlıklar tamamlandı. 2021 içerisinde yayına başlayacaklarını ilk olarak bizim duyurduğumuz kanal, Temmuz 2021'de resmi açılışını yaptı ve 1 Ekim 2021 itibariyle Türksat'a çıktı. (Bu haber Türkiye'de ilk defa fortunaTV'de) 

ART ve VIP TV kanalları bir kaç defa el değiştirmelerine rağmen uzun yıllar yayına devam etmeyi başardılar. Fakat her el değişiminde kanal sahiplerinin siyasi görüşlerini ''açıkça'' ekrana yansıtarak izleyicisine ''Bir öyle, bir böyle'' imajı vermişlerdi. 

ART AKDENİZ TV: ART ilk yıllarında dini içerikliydi, bir ara müzik kanalı oldu, sonra milliyetçi imaj sergilemeye başladı, son olarak da uyduya geçerken Akdeniz TV adı altında ikinci kanalıyla yayına başlarken ART ise yerel kanal imajına büründü. Akdeniz TV'den gelen bir teklif üzerine patronla görüşmemiz olmuştu. ''Kanal içeriğinde değişim olması gerektiği'' fikrimi kendisine belirttim ama kabul görmedi. Görüşmemiz de o an benim için bitmişti. Teknik imkanları iyi olmasına rağmen, kanalı açıp izleyince 90'lı yılların kanalı imajıyla devam etmek istememiştim. Nihayetinde Akdeniz TV Kanalı da haciz vb. durumlardan dolayı 2017 başında kapandı. 
 
KANAL V: Kanal VIP 
yerel imajla başladı, müzik kanalı oldu ve sonra VTV ismini alarak uydu yayınına gözünü dikti. Aslında en başarılı dönemini de müzik kanalı olduğu dönem yaşamıştı. En azından o yıllarda bir alternatif oluşturuyordu. Fakat, kanal o dönem el değiştirince yerele döndü. Şehir televizyonlarının ''Uyduya geçince bizi dünya izleyecek, o halde sadece Antalya değil dünyaya hitap edelim'' şeklindeki genel hastalığına yakalanarak uyduya geçti ve dibe vurmuştu. En azından uyduya geçerken bir logo değişimi ve ekran görsellerinin kurumsal bütünlükle yenilenmesi taze kan olacaktı ama böyle bir değişim yapılmadı. ''Antalya, güneşi, portakalı, mandalina ve turunç meyveleri ile ünlüdür. Akla ilk olarak turuncu renk gelir. Antalyaspor'dan dolayı kırmızı beyaz akla gelir. Sanki dünyada kırmızı-mavi renklerden başkası yokmuş gibi uzun süre VTV parlement mavisi logoyla devam etti. ''Pek sıcak gelmedi'' demiştim, (2017'de tavsiyelerimi yansıtan bir logo değişimi oldu ama tasarımı beğenmediğimi yazının devamında vurguladım). 

2014'e dönecek olursak, ''Şehir Televizyonu'' olmanın kuralları da yerine getirilmedi ne yazık ki. KanalVIP olarak yola çıkan, ardından VTV olarak devam eden kanal, 24 Aralık 2015'den itibaren logo değiştirerek Kanal V oldu. Yeni logosunu ilk kez fortunaTV farkıyla yayınladığımız Kanal V'ye hayret ettim. ''Hiç kusura bakmayın ama Kreatif Direktöre değil de matbaacılara kartvizit logosu gibi yaptırırsanız anca böyle olur. Vietnam TV gibi bu logoyu hiç kimsenin beğeneceğini sanmıyorum. Bu logo altında kaliteli iş çıkması mümkün değil'' demiştim. 2017'ye doğru gözüme çarpan bir hareketlilik başlamıştı. Okul arkadaşım ve aynı zamanda çalışma arkadaşlarımdan olan eski bir dostumun Kanal V'yi satın aldığını öğrendim. Artık Kanal V, derli toplu bir televizyon oldu. Her şey güzel ama rica ediyorum, lütfen o eski logoyu son bir kez değiştirin. 

KOZA TV: Adana merkezli olarak bilinen Koza TV, Antalya'ya taşınarak yayına başladı. İlk imaj olarak şehrin televizyonu olmak için bir çaba gösterdiklerini söyleyebilirim. Böyle devam ederse Antalya'nın kanalı olarak başarılı olacaklardır. Kanal isminin halen Adana'yı yansıtması haricinde iyi başladılar. ''İsim ve logo daha fazla Akdenizli bir hale gelirse kalıcı olmamaları için hiçbir sebep yok.'' dediğimiz Koza TV, 2018'e kadar sektörel imajına büründü. Stüdyoda sürekli konuk ağırlayan görünümüyle biraz sıkıcı bir kanal oldu. 

TurizmTV HD: 2014 yılında, ''Madem Antalya'da kanallarda bir değişiklik yok, o halde birileri Antalya'da izlenebilir 1 tane kanal haline gelsin lütfen'' demiştik. Türkiye'deki teknik altyapının yetersizliği yüzünden 2014 yılının başında ABD üzerinden yayına başlattığımız kendi kanalımız Tourism TV HD ile dikkatleri üzerimize çekmiştik. Her gün gelen rutin telefonlardan birinde Antalya'ya bir turizm kanalı kurarak yayın yönetmenliğini de bana vermeyi istediklerini söylediler. Yüz yüze oturup konuştuk. Teklif üzerine, ''O halde ABD'den yayın yapan kendi kanalım Tourism TV konseptini Antalya'ya taşıyalım ve birlikte çalışalım'' diyerek prensipte anlaşmıştık. Kanalın adı da Turizm Türk TV olacaktı. Hatta logo ve görselleri de hazırlamıştım. 

Fakat çok kısa süre sonra yönetimin tutarsız davranışları, bir gün başka diğer gün başka logo kullanarak sürekli karar değiştirmeleri, isim değiştirip durmaları ve (Tekno Trend logosundan kopyaladıkları) şu anki mevcut logoları benim profesyonelliğime uymadığı için hemen başlamadan yolumu ayırdım ve o dönem kendi Tourism TV HD kanalımla yayına devam ettim. 

Turizm Türk'ü sonradan ayrıca kendileri kurarak basın bültenlerinde okuduğum kadarıyla ''Benim Tourism TV için planladığım ve kendilerine anlattığım projeleri'' kendilerininmiş gibi lanse ettiklerini gördüm. Fakat, bu işi beceremeyeceklerini bildiğim için sesimi çıkartmadım. Zaten kanalları bir gün var bir gün yoktu. Yayınları uydu kirasını ödeyemedikleri için kesilip duruyordu ve sonunda kapandı gitti. Ardından 2017 başında uyduda çeşitli frekanslardan Turizm Türk TV logosu altında 5-6 frekanstan korsan yayınlar başladı. Sahtelerini aslıyla karıştırmayın. Deniz topu logosuyla bilinen ve Türkiye'nin TEK turizm kanalı olarak kurduğumuz Tourism TV HD kanalı bize aitti. 2017'de İstanbul'daki işlerimizin yoğunluğu sebebiyle TourismTV Kanalımızı elimizden çıkarttık, yeni sahiplerine başarılar diliyoruz. 

NOT: ''Uydu Yayınında Başarının Sırrı'' başlığı altındaki yazımızı bu linke tıklayın mutlaka okuyun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ