🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

EN İYİ CANLI YAYIN ARACI HANGİSİ?


Yakın geçmişe kadar klasik televizyonculukta herkesin bildiği (C ve Ku Bant) canlı yayın araçları kullanılarak yayınlar aktarılıyordu. Günümüzde Türkiye'de hemen her kanalın en az bir tane (C ve Ku Bant) canlı yayın aracı oldu. Halen de bu eski yöntemle canlı yayın aktarmalarını yapmaya devam ediyorlar. Fakat teknoloji her geçen gün değişiyor. Başta Amerika olmak üzere dünyanın (bu işten anlayan) elit kanalları artık KA BANT İnternet aracılığıyla canlı yayın aktarmayı tercih ediyor. Türkiye televizyonlarının da tamamen Ka Bant sistemine geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Yazımızın devamında KA Bantın avantajlarını detaylarıyla inceleyeceğiz.
KA BANT - C ve KU BANT arasında ne fark var?

Herkesin anlayacağı bir dille C ve KU BANT maliyetlerinin en basit hesabını yapalım. Bir canlı yayını iletmek için öncelikle en az 100 Bin liradan başlayan bir yayın aracı alınır ve her yayın için 10 Bin liradan başlayan uydu/link kiraları ödenerek ekranlara görüntüler ulaştırılır. Yayın süresine göre bu fiyatlar da artar. C ve KU BANT ile ''Yalnızca video'' aktarımı yapılabilmektedir. Yani KU Bant, fotoğraf, yazı ve dosya transferine imkan vermiyor. Yani 150 bin liralık bir canlı yayın yaparken görüntüleri anında aktarabilirsiniz ama bir fotoğrafı, bir yazıyı ve dosyaları gönderemezsiniz. C ve KU Bantın ne kadar maliyetli bir sistem olduğunu anlamanız açısından kısa örnek olsun diye bu şekilde verdim. Bu kadar basit ve net bir maliyet çıkarmanın mümkün olmadığını söylemek gerekir.
Ayda 300 Liraya 40 saat canlı yayın yapmanızın mümkün olduğu ve nokta hedefli sinyal demetlerini daha iyi destekleyen Ka Bant, Türkiye'de yeni duyulmaya başlamış olsa da Amerika'da dünyaca ünlü DirecTV ve Dish Network yıllardır Ka bandından televizyon yayını yapıyor. Çünkü, KA BANT kapasite ve esnekliği artırırken maliyetleri azaltan uydu haberleşme endüstrisinin sağlıklı devamı için çok önemli. Ka bandı önceki C ve Ku bantlarından yüksek, 26.5Hz ila 40GHz frekans aralığında çalışarak önceden kullanılmayan spektrumu haberleşmeye açıyor. Bu olanak jeosenkron yörüngede kullanılabilir aralıkların sayısının sabit olmasından kaynaklanan uydu kapasitesindeki fiziksel kısıtlamayı aşıyor. 

 Ka bantlı uydular girişim olmadan mevcut C ve Ku bantlı uydularla beraber konumlandırılarak işlem kapasitesi artırılabiliyor. 20Mbps’e kadar bit hızlarında haberleşme sağlayan yüksek frekanslar birçok yerde sabit geniş bantlı hizmetlerle rekabet edebiliyor. Yüksek frekanslar belli bir performans seviyesi için alıcı çanak antenin boyutunun da küçültülmesini de sağlıyor. 1.2m çaplı bir Ku sisteme eşit iletim kapasitesi sunan 65cm çaplı bir Ka sistemi, yerde büyük tasarruf sağlarken görüntü kirliliğini de azaltıyor. Yayıncılıkta Ka bandının kullanımına önemli bir ilgi, uyduyla haber toplama alanından geliyor. Eutelsat’ın NewsPotter hizmetinde olduğu gibi, yeni kuşak, hafif cihazların üretiminde Ka bandının küçük çanak anten boyutundan yararlanılıyor. Böylece yayıncılar ve hizmet sağlayıcılar sadece dakikalar süren kurulumla sahadan canlı HD veya SD görüntü yayınlayabiliyorlar. Bir otomobilin tepesine sabitlenecek kadar küçük ve canlı kayıtların, görüntü ve verilerin iletimi için gezgin haber ekiplerini stüdyoya bağlıyor. 

Türkiye'de Bu Sisteme Nasıl Ulaşırım?
fortuna TV HD ve diğer livestream kanalımız WTV HD de internet tabanlı bir düzen kullandığı için açık hava canlı yayınlarımızı aktarabileceğimiz bir sistem arayışı içerisindeydik. Amerika ve Almanya dışında bu işten anlayan hiç alternatif yoktu. Yaptığımız geniş araştırmalar sonucunda Türkiye'de bu işi iyi yapanların da olduğunu fark ettik. Fakat, hepsi toplama sistem kuruyor. Yani çanak başka yerden, oto dizayn başka, kablo başka, monitör başka, yayın yazılımı başka firmalardan alınıp, bir araçta toplanıyor. Bu şekilde Ka Bant canlı yayın aracı sağlıyorlar. Yakın gelecek için FORTUNA MEDYA'nın çok farklı hayallere sahip olduğunu söylemeliyim. O projelerden başka bir başlık altında bahsedeceğimi belirterek, kendilerine başarılar diliyoruz. Aşağıdaki linkten detaylı bilgiler alabilirsiniz. 
www.fokstar.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ